De leerlingen ontwikkelen in groepjes materiaal om een eigen restaurant te openen om een realistische situatie in het Duits na te spelen in hun eigen restaurant.
Voorbereiding
- Download de reader. Leerlingen krijgen per groepje een reader.
- Verdeel de klas in groepjes van 3.
- Laat leerlingen weten welke materiaal ze nodig hebben tijdens de les.
- Schrijf in de groepslijst de namen van de leerlingen op per groep.
- Via de invullijst hou je bij welke opdrachten afgerond zijn per groep.
- Beoordeel de leerlingen aan de hand van de rubric.
- Geef de leerlingen per tweetal een post-it tijdens de toneelstukjes.
Tijd?
4/5 lesuren
Doelgroep?
Onderbouw klas 2 Voortgezet Onderwijs.
Hoe werkt het?
De leerlingen voeren in het Duits een toneelstuk in hun eigen verzonnen restaurant op.
De docent:
- neemt reader (leerdoelen, taakwijzer en opdrachten) met leerlingen door.
- groepslijst: noteer de namen van de leerlingen per groep
- zet in magister welk materiaal de leerlingen nodig hebben in de les.
- beoordeel elke opdracht met een go. Na de go mogen de leerlingen pas aan de volgende opdracht beginnen: noteer in invullijst.
- zorgt ervoor dat het lokaal als een restaurant eruit ziet (tafelkleed, bord, glas, servet, mes, vork, lepel, schort etc.)
- vertelt voor het toneelstuk welke leerling welke rol vervult.
- beoordeel het toneelstuk aan de hand van de rubric.
- bespreek de feedback van jou en van de leerlingen klassikaal.
De leerlingen:
- ontwerpen de volgende zaken in het Duits: naambordje, menukaart, reclamefolder, plattegrond
- laten elke opdracht door de docent afvinken met een go.
- schrijven in het Duits het script voor de rol van gastvrouw/heer, ober en gast uit.
- elke leerling bereidt het script van de 3 rollen voor.
- nemen hun materiaal (naambord, menukaart, reclamefolder, plattegrond) mee voor tijdens hun toneelstuk
- geven tijdens het toneelstuk tip(s) en top(s) aan elkaar.
Benodigdheden:
- Elk groepje heeft elke les een laptop, schaar, lijm, afbeeldingen, gekleurde vellen, tijdschriften, woordenboek en Neue Kontakte Methode nodig.
Doelen?
- De leerling zet woordkennis om een eigen restaurant in het Duits te beginnen.
- De leerling leert over de cultuur van Duitsland (typische gerechten/drankjes).
- De leerling kan iets in het Duits bestellen.
- De leerling is op creatieve manier bezig met de Taal.
- De leerling oefent met schrijfvaardigheid en spreekvaardigheid op A1 niveau.